Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Зеленський – нелегітимний президент України

Багато років російська пропаганда поширює наратив про те, що начебто керівництво України – нелегітимне. З 2014 року він стосувався президента Петра Порошенка, але після початку повномасштабного вторгнення Росії так само пропагандисти заявляють, що і Зеленський не є «справжнім» президентом. Востаннє цей меседж поширив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров в інтерв’ю пропагандистці Маргариті Симоньян. «Путін сказав Макрону: ваш Зеленський – породження державного перевороту».

Це – відверта брехня. Після Революції Гідності 2014 року в Україні вільні, демократичні вибори відбулися вже двічі – у 2014 році, відповідність яких всім нормам законодавства та процедурам визнав весь світ, і у 2019 році – коли до влади шляхом так само визнаних всім світом виборів прийшов Володимир Зеленський. Росія і сама визнавали ці вибори легітимним обидва рази.

При цьому в самій РФ кожні вибори є результатом масштабних маніпуляцій та порушень демократичних процедур – на відміну від Росії в Україні на виборах завжди є представники опозиції, і в одному випадку саме опозиційний кандидат став наступним президентом.

Роспропаганда постійно використовує викривлення історичних фактів, аби довести, що «мають право на Україну» та інші країни колишнього Радянського Союзу. Але, за їхньою викривленою логікою, і сам Путін не є легітимним президентом: на відміну від України, в Росії справді стався переворот – у 1991 році, наслідком якого стали вибори Бориса Єльцина й надалі набуття влади його наступником Путіним.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись