Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Американські компанії викупили третину сільскогосподарчої землі в Україні

Російські видання одночасно поширили новину, в який стверджуються, що три компанії Vanguard, Blackrock, Blackstone, основний капітал яких належить американським фондам, викупили в Україні 17 мільйонів га сільськогосподарських угідь. Але це – фейк.

Всі російськи видання посилаються на  новину невідомого австралійського сайту під назвою  Australiannationalreview.com, який не наводить жодного доказу, щоб довести ці твердження.  У новині на австралійському сайті посилаються на матеріал на Інститут Окленда, який присвячений змінам законодавства в Україні щодо продажу сільгоспземлі, але в матеріалі не згадується жодна з трьох компаній, які начебто скупили третину земель в Україні. Ще й надто, матеріал Оклендського інституту з’явився 6 серпня 2021 року; новина на австралійському сайті вже з назвами цих трьох кампаній та тезою про «третину проданої землі» - 27 травня 2022 року. Але передрукували її в російських ЗМІ лише 26 липня.

За інформацією Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, пише StopFake, в Україні за рік роботи ринку землі було продано 0,26 млн га. Ця цифра становить близько 0,8% площі сільськогосподарських земель (32,6 млн га), внесених до геокадастру. Отже, дані про 17 мільйонів гектарів, якими оперують кремлівські пропагандисти, у 65 разів перевищує площу реально проданих в Україні сільськогосподарських угідь.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись