Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Американські компанії викупили третину сільскогосподарчої землі в Україні

Російські видання одночасно поширили новину, в який стверджуються, що три компанії Vanguard, Blackrock, Blackstone, основний капітал яких належить американським фондам, викупили в Україні 17 мільйонів га сільськогосподарських угідь. Але це – фейк.

Всі російськи видання посилаються на  новину невідомого австралійського сайту під назвою  Australiannationalreview.com, який не наводить жодного доказу, щоб довести ці твердження.  У новині на австралійському сайті посилаються на матеріал на Інститут Окленда, який присвячений змінам законодавства в Україні щодо продажу сільгоспземлі, але в матеріалі не згадується жодна з трьох компаній, які начебто скупили третину земель в Україні. Ще й надто, матеріал Оклендського інституту з’явився 6 серпня 2021 року; новина на австралійському сайті вже з назвами цих трьох кампаній та тезою про «третину проданої землі» - 27 травня 2022 року. Але передрукували її в російських ЗМІ лише 26 липня.

За інформацією Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, пише StopFake, в Україні за рік роботи ринку землі було продано 0,26 млн га. Ця цифра становить близько 0,8% площі сільськогосподарських земель (32,6 млн га), внесених до геокадастру. Отже, дані про 17 мільйонів гектарів, якими оперують кремлівські пропагандисти, у 65 разів перевищує площу реально проданих в Україні сільськогосподарських угідь.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join