Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українці ніколи не жили в Одесі

Ще один історичний фейк, який використовує російська пропаганда – міф про те, що начебто в Причорноморському регіоні ніколи не жили українці. Це частина великого міфу про «ісконно россійскіє зємлі», які начебто Росія пішла «повертати собі», відновлюючи «історичну справедливість».

Як свідчить історія останніх 30 років, Росія влаштовує війни будь-де, і не використовуючи історичних міфів  - наприклад, в Південній Осетії, Абхазії та Сирії пропаганда не потребувала пояснення про «русскій мір» чи «звільнення змучених народів» від «нацистів». Але  для пояснення вторгнення в Україну з 2014 року  пропаганда використовує будь-які фейки, аби довести власне «право» вбивати українців. Іноді вони прямо протилежні:в якихось випадках пропаганда доводить, що українців взагалі не існує; в інших – що існують, але просто «не жили» на певних територіях, тож не мають права на них.

Один з таких фейків – про те, що в Одесі ніколи не проживали українці -  детально розібрало видання StopFake.

У соцмережах поширюють зображення з даними щодо національного складу Одеси на 1894 рік. За цими даними, на той час в Одесі проживали росіяни, євреї, поляки, німці, греки та французи.

Як пише видання, дані, зазначені на малюнку, більш-менш порівнянні з даними перепису населення Одеси 1892 року. Його результати було опубліковано через два роки, 1894 року. В Одесі на той час мешкало 336 тисяч осіб. Але, як пояснюють дослідники, розподіл населення відбувався за безліччю параметрів, таких як рідна мова, віросповідання, ким був житель: російським підданим чи іноземцем. При цьому у людей не запитували їхню національність. А ось в іншому, пізнішому переписі населення, що відбувся у 1897 році, статистика за національністю була – у Херсонській губернії, до складу якої входила Одеса, проживало 1 462 039 українців, що становило 53,5% населення краю.

Детальніше про переписи населення та історичні дані про українців в Одеській та Херсонській областях читайте тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись