Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Дніпрі за російську мову жінку прив’язали до стовпа

Таку інформацію з відповідними фото поширили у російських медіа та соціальних мережах. Мовляв, покарання жінка отримала за спілкування російською мовою. Нібито все це прояви русофобії в Україні. Це не так. 

Фото перевірили фактчекери проєкту VoxCheck. Насправді у Дніпрі кілька видань опублікували його з новиною про те, що жінка намагалася вкрасти саджанці із клумб. ЇЇ спіймали й «покарали» місцеві жителі. Перевірити, чи справді жінка вчинила правопорушення, на основі відкритих джерел наразі неможливо. Проте у жодній новині про її затримання не йдеться про покарання через «спілкування російською мовою».

Російські пропагандисти використовують «мовне питання» та «дискримінацію російськомовних» для штучного розпалювання ворожнечі між українцями. Раніше пропагандисти поширювали фейки про те, що Міністерство культури України планує вилучити російську літературу з бібліотек.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись