Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Дніпрі за російську мову жінку прив’язали до стовпа

Таку інформацію з відповідними фото поширили у російських медіа та соціальних мережах. Мовляв, покарання жінка отримала за спілкування російською мовою. Нібито все це прояви русофобії в Україні. Це не так. 

Фото перевірили фактчекери проєкту VoxCheck. Насправді у Дніпрі кілька видань опублікували його з новиною про те, що жінка намагалася вкрасти саджанці із клумб. ЇЇ спіймали й «покарали» місцеві жителі. Перевірити, чи справді жінка вчинила правопорушення, на основі відкритих джерел наразі неможливо. Проте у жодній новині про її затримання не йдеться про покарання через «спілкування російською мовою».

Російські пропагандисти використовують «мовне питання» та «дискримінацію російськомовних» для штучного розпалювання ворожнечі між українцями. Раніше пропагандисти поширювали фейки про те, що Міністерство культури України планує вилучити російську літературу з бібліотек.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join