Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Головна проблема ЗСУ — «пригнічений стан українських солдатів, які не бачать перспектив перемоги»

Російські медіа «цитують» Директора Центру розвідки та глобальних відносин Джошуа Хумінскі, який нібито назвав стан особового складу однією з ключових проблем Збройних Сил України. Буцімто Хумінскі написав про це для видання The Hill. В анонімних телеграм-каналах до «новини» додали, що нібито українські військові не вірять «ні Зеленському, ні своїм командирам». Слова Хумінскі нібито підтверджують результати опублікованого у Deutsche Welle опитування, у якому зазначається, що воювати за Україну готові не більше 25% військовослужбовців ЗСУ. Решта нібито «симпатизують» Росії, або ж «вкрай пасивні» та «готові здатись супротивнику аби лиш залишитись живими».  

Як перевірили фактчекери StopFake, цитати Хумінскі спотворені та вирвані з контексту, а статистика вигадана. Насправді 24 серпня у рубриці «власна думка» видання The Hill опублікували статтю Хумінскі з назвою «Як довга та холодна зима може послабити підтримку України Заходом» («How a long, cold winter could dampen Western support for Ukraine»). Автор розмірковує над тим, як країни, які підтримують Україну, визначають прийнятне політичне рішення щодо завершення війни в Україні. Він зазначає, що зараз ні Україна, ні Росія не здатні завершити війну на полі бою чи створити більш сприятливі умови для перемовин. Також він зазначив, що Захід може надати Україні всю можливу зброю, але не може «створити більше українців». Ці слова й використали пропагандисти для маніпуляцій, хоча емоційний стан українського війська автор статті не розглядав. Також Хумінскі жодного разу не говорив про довіру чи недовіру солдат до керівництва державою.

Щодо статистики, яку цитують пропагандисти, то Deutsche Welle не публікували опитування щодо мотивації українських військових чи схожої тематики. Загалом за результатами соціологічних опитувань більше 90% українців вірять у перемогу України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись