Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Зеленський нібито підписав указ, який поверне Україні низку історичних земель

Прокремлівські ресурси поширюють інформацію, що Президент України Володимир Зеленський видав указ про приєднання російських територій до України. Цим указом він нібито заявив про право суверенітету над Краснодарським краєм, Воронезькою, Курською, Ростовською, Брянською та Білгородською областями. 

Так, 22 січня 2024 року Зеленський підписав указ «Про історично населені українцями території Російської Федерації», проте в ньому не йдеться про «приєднання» цих територій до України чи «проголошення суверенітету» над ними. Пропагандисти вдалися до чергової маніпуляції фактами, адже справжня мета указу — початок роботи в напрямку збереження національної ідентичності українців, які проживають на території Росії. Про це пишуть у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Цей указ, зокрема, про відновлення та збереження історичної пам'яті щодо злочинів проти українців у минулому та сьогоденні; про протидію дезінформації та пропаганді; розвиток співпраці між українцями та іншими завойованими Росією народами; підготовку та поширення матеріалів, а також оновлення й включення в освітні програми інформації про справжню історію етнічних українців у Росії. 

Цією медіаманіпуляцією агітпроп прагне підживити свій наратив: «Україна — агресор», тому Росія не мала іншого варіанту, окрім як напасти на українські землі. Мовляв, у такий спосіб Росія жадала захистити свою територіальну цілісність, а також російськомовних українців, яких буцімто «утискали» в Україні. Проте правда полягає в тому, що це все лиш виправдання російської агресії Москвою, яка століттями зазіхає на українські території та прагне захопити їх, чинячи сьогодні справжній геноцид українського народу. 

• Читайте також: Карта із бару в Багдаді доводить, що Україна збиралась завоювати Росію і Грузію (фотофейк)

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись