Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна нібито позбавить громадянства жителів усіх тимчасово окупованих територій

Прокремлівські ресурси поширюють інформацію, що Україна нібито має намір позбавити громадянства жителів усіх тимчасово окупованих територій (ТОТ). Мовляв, це де-факто означатиме відмову Києва від територій, захоплених російськими військами. Крім того, пропагандисти стверджують, що українського громадянства також будуть позбавлені командувачі ЗСУ, які колись навчалися на території Росії.

У Центрі протидії дезінформації РНБО стверджують, що ці вигадки росіян не мають нічого спільного з реальністю. Україна ніколи не визнає примусової паспортизації українців на окупованих територіях. Люди, яких ворог змушує отримувати російські паспорти, залишаються виключно громадянами України. 

Водночас у Верховній Раді зараз розглядають зміни до законодавства, які дозволять позбавляти українського громадянства тільки тих людей, які добровільно отримали російський паспорт, тим самим фактично відмовившись від українського. 

Просуваючи цей меседж, російська пропаганда грається з почуттями жителів ТОТ і підживлює свій наратив про те, що вони більше не потрібні Україні. Крім того, у такий спосіб агітпроп намагається переманити на свою сторону українців на ТОТ, мовляв, їм немає чого втрачати й це «нова реальність, яку просто слід прийняти». Раніше ми писали, що на ТОТ Луганщини формується мережа пропагандистських лекторів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись