Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Нібито українець закликав поляків йти воювати проти Росії

Кшиштоф Соколовський записав відеозвернення до поляків і закликав їх іти на війну в Україні та вбивати росіян. У кінці своєї промови він вигукнув: «Бий Москву, бий до останньої кулі, вперед на Москву, за рідну Україну! Ворогам смерть! Слава Україні — Героям слава!». Це відео підхопив польський проросійський політик і поширив його на своїх сторінках у соцмережах із підписом: «За одну хвилину українець підігріває нас до війни з Росією». 

Насправді Кшиштоф Соколовський — поляк, він народився у Варшаві та закінчив Варшавський університет. Про це пишуть журналісти Укрінформу. Українську мову чоловік почав вчити у 2022 році, про що свідчить допис на його фейсбук-сторінці. Раніше Соколовський був адвокатом, але втратив ліцензію через численні шахрайства. Зараз же він став інструментом у руках проросійських польських політиків.

Цим фейком російська пропаганда прагне погіршити відносини України та Польщі, пересварити дві країни між собою. Мовляв, українці намагаються втягнути у війну ще й своїх сусідів-поляків. Сам же Президент України Володимир Зеленський неодноразово наголошував, що Україні не потрібні військові НАТО, а лише озброєння та гроші. Раніше «Детектор медіа» спростовував інформацію про те, що у Польщі тепер нібито роздаватимуть повістки українцям.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись