Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Нібито українець закликав поляків йти воювати проти Росії

Кшиштоф Соколовський записав відеозвернення до поляків і закликав їх іти на війну в Україні та вбивати росіян. У кінці своєї промови він вигукнув: «Бий Москву, бий до останньої кулі, вперед на Москву, за рідну Україну! Ворогам смерть! Слава Україні — Героям слава!». Це відео підхопив польський проросійський політик і поширив його на своїх сторінках у соцмережах із підписом: «За одну хвилину українець підігріває нас до війни з Росією». 

Насправді Кшиштоф Соколовський — поляк, він народився у Варшаві та закінчив Варшавський університет. Про це пишуть журналісти Укрінформу. Українську мову чоловік почав вчити у 2022 році, про що свідчить допис на його фейсбук-сторінці. Раніше Соколовський був адвокатом, але втратив ліцензію через численні шахрайства. Зараз же він став інструментом у руках проросійських польських політиків.

Цим фейком російська пропаганда прагне погіршити відносини України та Польщі, пересварити дві країни між собою. Мовляв, українці намагаються втягнути у війну ще й своїх сусідів-поляків. Сам же Президент України Володимир Зеленський неодноразово наголошував, що Україні не потрібні військові НАТО, а лише озброєння та гроші. Раніше «Детектор медіа» спростовував інформацію про те, що у Польщі тепер нібито роздаватимуть повістки українцям.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join