Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Країни НАТО нібито будуть намагатися захопити «шість субʼєктів Росії»

Проросійські ЗМІ поширюють інформацію, мовляв, у договорі про гарантії безпеки, який Велика Британія підписала з Україною, йдеться, що ЗСУ — це фактично частина НАТО, а мета «проксі-війни» з Москвою через Київ — захопити «шість субʼєктів Росії». Так у російських новинах назвали «ЛНР», «ДНР», Херсонську та Запорізьку області, республіку Крим і місто Севастополь. 

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомляють, що насправді пропагандисти подали цю новину в спотвореному вигляді, тобто зманіпулювали суттю договору. Він передбачає, що Велика Британія надаватиме Україні всебічну допомогу для захисту та відновлення територіальної цілісності в міжнародно визнаних кордонах, а також допомагатиме протидіяти будь-якій військовій ескалації або новій агресії з боку Росії. Те, що ЗСУ розвиваються та переходять до концепцій та оперативних процедур НАТО, не робить їх військовими Альянсу. А повернення тимчасово окупованих Кремлем територій України під контроль Києва — це не «захоплення субʼєктів Росії», а деокупація міжнародно визнаних українських земель.

Нагадаємо, що Велика Британія стала першою країною, яка уклала фінальну двосторонню безпекову угоду з Україною в рамках домовленостей, що були узгоджені під час Вільнюського саміту НАТО. Безпекові зобов’язання є проміжним етапом перед вступом України до НАТО. Варто зауважити, що Україна та Велика Британія також співпрацюватимуть у сфері інформаційної безпеки та боротьби з маніпуляціями і пропагандою в рамках підписаної 12 січня 2024 року угоди.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись