Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Карта із бару в Багдаді доводить, що Україна збиралась завоювати Росію і Грузію (фотофейк)

8 січня грузинський користувач фейсбуку опублікував фотографію карти, яка, за описом, була надіслана з одного з барів у так званій зеленій зоні в Багдаді. Там ця карта використовується як покривало для столу. На карті контури і назви держав змінені, а територія Грузії об'єднана з Україною. Користувач пише: «Виявляється, наші українські “друзі” не тільки планували завоювати Росію, але й вважають Грузію, Вірменію та Азербайджан частиною своєї території».

На цей пост звернули увагу грузинські фактчекери з проєкту Myth Detector.

Насправді, фотографія, якою поділився користувач фейсбуку, показує карту настільної гри «Ризик» («Risk») і не має нічого спільного зі ставленням України до територій інших країн чи її «планами» завоювання. Кордони держав на карті з гри розміщені довільно і не можуть сприйматись як джерело інформації про географію.

З 24 лютого 2022 року, відколи команда «Детектора медіа» веде «Хроніки дезінформації», це перший  випадок застосування карти з настільної гри як доказ картини світу пропагандистів. Карти використовують здавна для виправдання територіальних претензій чи залякувань загарбанням територій. Наприклад, росіяни розповідають, що поляки планують окупувати Галичину і Волинь, адже колись ці території входили до Речі Посполитої. А також розповідають, що всі сусіди України мають територіальні претензії одні до одних. Попри ці повідомлення, Росія є єдиною державою на межі з Україною, яка у ХХІ столітті вторгалась в інші держави. У 2008 році росіяни вторглись у Грузію, а в 2014-му — в Україну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись