Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Карта із бару в Багдаді доводить, що Україна збиралась завоювати Росію і Грузію (фотофейк)

8 січня грузинський користувач фейсбуку опублікував фотографію карти, яка, за описом, була надіслана з одного з барів у так званій зеленій зоні в Багдаді. Там ця карта використовується як покривало для столу. На карті контури і назви держав змінені, а територія Грузії об'єднана з Україною. Користувач пише: «Виявляється, наші українські “друзі” не тільки планували завоювати Росію, але й вважають Грузію, Вірменію та Азербайджан частиною своєї території».

На цей пост звернули увагу грузинські фактчекери з проєкту Myth Detector.

Насправді, фотографія, якою поділився користувач фейсбуку, показує карту настільної гри «Ризик» («Risk») і не має нічого спільного зі ставленням України до територій інших країн чи її «планами» завоювання. Кордони держав на карті з гри розміщені довільно і не можуть сприйматись як джерело інформації про географію.

З 24 лютого 2022 року, відколи команда «Детектора медіа» веде «Хроніки дезінформації», це перший  випадок застосування карти з настільної гри як доказ картини світу пропагандистів. Карти використовують здавна для виправдання територіальних претензій чи залякувань загарбанням територій. Наприклад, росіяни розповідають, що поляки планують окупувати Галичину і Волинь, адже колись ці території входили до Речі Посполитої. А також розповідають, що всі сусіди України мають територіальні претензії одні до одних. Попри ці повідомлення, Росія є єдиною державою на межі з Україною, яка у ХХІ столітті вторгалась в інші держави. У 2008 році росіяни вторглись у Грузію, а в 2014-му — в Україну.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join