Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський танцює східний танець під російську пісню «Новогодняя» (фотофейк)

У болгарському сегменті тіктоку поширюється відео, на якому начебто босий Володимир Зеленський танцює у східному костюмі. На це відео звернула увагу Мирелла Петкова з проєкту Facthceck.bg.

Відео з обличчям Зеленського з'явилося у грудні 2023 року на сторінці в мережі TikTok. Проте це відео є технічно спотвореним. Оригінальний ролик, знятий у 2020 році, показує російського танцюриста Вусала Мехтієва, а обличчя Зеленського наклали пізніше.

Відео, з якого скомпілювали дипфейк із Зеленським, складається з двох частин. Першу частину вперше завантажили в тікток на профіль Вусала Мехтієва 16 жовтня 2020 року. А другу — 12 січня 2022 року. Друга публікація набрала понад 20 мільйонів переглядів на тіктоку.

В оригінальному відеоролику музика відрізняється від тієї, яку наклали фейкороби. У початкових відео музика має східні мотиви, тоді як у сфабрикованій версії звучить російська пісня «Новогодняя».

Це не перший випадок, коли штучний інтелект використовується для додавання обличчя Володимира Зеленського до танцювальних відео. Схожий ролик поширювався в липні 2023 року. Тоді обличчя Зеленського наклали замість лиця аргентинського танцюриста та хореографа. Цей дипфейк розвінчали, зокрема, агентства France Presse і Deutsche Welle.

У справжнього Володимира Зеленського є немало відео, де він танцює. Коли він був артистом, то взяв участь у багатьох танцювальних і співочих постановках «Кварталу 95» у КВК та на телебаченні, які були обов’язковими елементами гумористичної програми. А ще він у 2006 році з танцюристкою Оленою Шоптенко переміг у першому сезоні телешоу «Танці з зірками».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись