Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Платити допомогу українським чоловікам-біженцям набагато дорожче, ніж передати їх на службу ЗСУ

Проросійські інтернет-видання й користувачі соціальних мереж поширюють заклик вислати українських біженців з Німеччини в Україну, щоб зняти навантаження з німецького бюджету з виплати допомоги українським чоловікам та перекрити «великі втрати ЗСУ» новобранцями. Поширюючи цю тезу, вони перекручують під цілі агітпропу статтю журналіста німецького видання Frankfurter Allgemeine Zeitung Петера Карстенса. Її проаналізували фактчекери проєкту Stop Fake.

У статті FAZ немає закликів до депортації біженців. Натомість автор порівнює витрати на соціальну допомогу біженцям, які отримали притулок у Німеччині, з військовою підтримкою України. Починаючи з 24  лютого 2022-го до вересня 2023 року Німеччина виділила приблизно 24 млрд євро для підтримки України. З цієї суми понад 15 млрд євро були спрямовані на допомогу біженцям-українцям. Дані Федерального уряду Німеччини показують, що військова підтримка української армії до кінця грудня 2023 року склала лише 5,4 млрд євро. Карстенс стверджує, що таке співвідношення видатків не є ефективним у контексті протистояння Росії та України і необхідно збільшити частку видатків на військову підтримку Києва.

Петер Карстенс також подав позиції, які побутують у німецькому суспільстві щодо України й українських біженців. Зокрема, він написав, що робочих рук в Україні не вистачає не лише на фронті, а й у цивільній обороні чи для ліквідації пожеж. Карсенс також процитував депутата Бундестагу Родеріха Кізеветтера: «Було б дуже корисно, якби уряд уклав угоду про те, щоб ці молоді люди або чоловіки похилого віку могли повернутися, не вирушаючи на фронт, якщо вони цього не хочуть».

На початку січня тема депортації українських чоловіків із Європи також фігурувала у фейках про встановлення блокпостів для «фільтрації» українських чоловіків з подальшою мобілізацією у Збройні сили України. А також у конспірологічних тезах про існування таємного наказу про повернення чоловіків у віці від 18 до 60 років з-за кордону, інакше їм анулюють закордонні паспорти і громадянство України.  

Такими повідомленнями пропагандисти намагаються розпалити недовіру до урядів держав, які приймають українців. А також маніпулюють темою розробки законопроєкту,  у якому можуть змінити правила обліку військовозобов'язаних і проходження військової служби. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись