Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Ракетна атака на «Парк-готель» у Харкові — буцімто спроба ліквідувати бійців «Іноземного легіону»

Ворожі телеграм-канали розганяють фейк про те, що ракетна атака на «Парк-готель» у Харкові 10 січня 2024 року була спрямована проти «Іноземного легіону», бійці якого нібито проживали в комплексі. А також зазначалося, що буцімто удари не призвели до жертв. «Удар, на жаль, до результату не привів (постраждав лише фасад, а підрозділ найманців проживав на цокольному поверсі). Тому українські ЗМІ на колінці оперативно зробили сюжет про те, як росіяни обстрілюють мирні готелі. Відразу після удару по всьому Харкову почали оповіщати підрозділи "Інтернаціонального легіону" та іноземних найманців, які саме в подібних будівлях квартирують», — ішлося в одному з анонімних телеграм-каналів, що поширюють прокремлівську риторику. Це — фейк.

За даними МВС України, внаслідок ракетної атаки на «Парк-готель» у Харкові поранення отримали тринадцятеро людей. Загалом у готельному комплексі перебувала 31 людина: восьмеро співробітників та 23 постояльці. Всі ці люди були цивільними, жодного військового в готелі не було. Тут, зокрема, часто зупинялися представники іноземних делегацій, журналісти, документалісти. Як повідомили в Харківській обласній прокуратурі, дві ракети із зенітно-ракетного комплексу С-300 російські військові випустили по Харкову близько 22:30 з боку Бєлгорода. Одна ракета влучила в землю біля фасаду готелю, друга — в дах будівлі, що спричинило пожежу. За попередніми даними, серед постраждалих у готелі одна громадянка Туреччини, один громадянин Грузії, обидва представляли ЗМІ Туреччини. Стан одного чоловіка важкий. У більшості постраждалих осколкові поранення та черепно-мозкові травми.«Ніяких військових найманців, військових тут не було. Це цивільний об'єкт, цивільна інфраструктура. Ми завжди тут розселяли наших друзів, гостей, які перебували у Харкові, іноземні делегації», — сказав мер міста Ігор Терехов у коментарі «Суспільному Харків».«У цьому готелі ніколи військові не жили, це знає майже весь Харків. Цей готель використовувався журналістами. Це був загальновідомий факт. На момент удару в готелі перебували іноземні журналісти, зокрема, з Туреччини. Тому я вважаю, що цей удар РФ здійснила саме по ЗМІ», — зауважив очільник поліції Харківщини Володимир Тимошко. Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України, зазначає, що Росія прицільно б’є по журналістах у Харкові: «У жовтні — "Рейкарц", на цей Новий рік — "Харків-палац" і ось вночі — "Парк-готель". Ці готелі постійно використовували для проживання журналісти національних і міжнародних медіа. І під час кожного обстрілу журналісти отримували поранення чи ушкодження».

Росія атакує цивільні об’єкти, цинічно видаючи їх за легітимні воєнні цілі, однак вони такими не є. Подібні обстріли є грубим порушенням Женевської конвенції 1949 року, що забороняє навмисні напади на цивільних осіб, включаючи напади на цивільні будівлі, зокрема готелі.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись