Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна масово мобілізує до лав ЗСУ «проросійське населення», зокрема одеситів, з метою винищення

На ворожих ресурсах, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють меседж, буцімто в Україні зараз масово мобілізовують чоловіків із «проросійських регіонів». Мовляв, найжорсткіше мобілізація відбувається в Одесі, а захід України «не чіпають».

«З Одесою все просто. Занадто багато в місті тих, хто ставиться погано до влади і нейтрально до РФ, виступаючи за припинення війни і подальше життя все одно під якимось прапором (жили якось під радянським, потім під українським, а раніше під імперським, і нічого страшного). Виходячи з цього, треба збільшити кількість загиблих серед мешканців таких регіонів, щоб збільшити агресію на адресу всього російського. Ця тактика не нова, її ще Порошенко реалізовував», ішлося в одному з анонімних телеграм-каналів, що поширюють проросійські наративи.

Це маніпуляція. Передовсім, подібні меседжі мають на меті нав’язати хибну думку, буцімто левова частка населення Одеси підтримує Росію та критично ставиться до чинної української влади. Також це типовий метод іншування та поділу українців на сорти: мовляв, українців «першого сорту» (заходу України) рідше призивають до лав ЗСУ, тоді як «нижчі сорти» використовують як розхідний матеріал.

Листівка чорного піару «Три сорти українців», 2004 рік. Джерело «Рух Чесно»

Така риторика має на меті посіяти розкол у суспільстві, спровокувати підозру та ненависть мешканців одних регіонів до інших, оскільки немає точних даних щодо розподілу мобілізованих по областях. У відкритих джерелах не публікують загальну статистику з точною кількістю мобілізованих у кожному регіоні. Утім, ще у 2022 році начальник управління персоналу штабу Сухопутних військ ЗСУ стверджував, що в західних областях більші мобілізаційні плани, оскільки наразі там проживає більше громадян.

Раніше агітпроп поширював фейкову інфографіку, у якій наводиться відсоткове співвідношення мобілізованих громадян по областях, де лідирувала Одещина.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись