Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Новомова Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «агресор»

Напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну Путін і російські пропагандисти частіше поширювали вислови, що саме Україна є агресором у війні, яка розпочалася ще у 2014 році. Мовляв, тоді ЗСУ почали обстрілювати мирне населення Луганщини й Донеччини. Цей наратив агітпропу посилився в кінці 2021 року після понад одного року так званого «всеохопного перемирʼя», яке Росія неодноразово порушувала. У звʼязку з цим було прийнято рішення дозволити українським військовим в зоні Операції обʼєднаних сил (ООС) відкривати вогонь у відповідь окупантам без погодження вищого керівництва. У такий спосіб, зокрема, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний позбавив військових необхідності заповнювати зайві документи. Проте, згідно з агітпропом, Україна нібито так «саботувала перемирʼя». Ба більше, за твердженнями пропагандистів, рано чи пізно Україна напала б на «беззахисну» Росію, позаяк ще й нарощувала виробництво зброї. 

Риторика росіян, що агресором виступає Україна, жодним чином не може бути виправданою, оскільки саме наша країна вже понад девʼять років потерпає від війни, розвʼязаної країною-сусідом. Збройна агресія Росії проти України почалася 20 лютого 2014 року, коли російські війська без знаків розрізнення зайшли на територію Кримського півострова з метою його окупації. Тільки після цього українські військові почали чинити спротив спробам росіян захопити силою військові об'єкти на території Криму. Дещо згодом, на початку квітня 2014 року, російські військові під прикриттям новосформованих квазідержавних утворень – ДНР та ЛНР – задекларували намір збройним шляхом встановити контроль над Донбасом. Тобто, у війні проти України з самого початку агресором виступала якраз-таки Росія.

Поширюючи тезу, що «Україна – агресор» агітпроп намагається виправдати криваву війну Росії проти України, зокрема присутність російських військ на території нашої держави. Мовляв, якби «визволителі» не прийшли, то продовжувалися б «утиски» російськомовних українців, вбивства мешканців Донбасу зі сторони ЗСУ тощо. Зрештою, Росія має відповісти за всі воєнні злочини, скоєні в Україні, та виплачувати репарації як наслідок заподіяної шкоди нашій країні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись