Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито продають светри «Останній українець»

Пропагандисти в російських медіа активно поширюють інформацію, нібито в українських магазинах з'явилися новорічні светри з написом «Останній українець». Мовляв, українці «повністю змирилися зі своєю роллю "гарматного м'яса"». Однак це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. За поширюваним зображенням вони зʼясували, що пропагандисти спробували підробити сторінку одного з великих онлайн-магазинів в Україні — Rozetka. Важливо відзначити, що на цьому скриншоті немає будь-якої деталізованої інформації, яка дала б змогу перевірити таке «оголошення»: не вказано ані продавця, ані назву товару, ані його ціну.

Фахівці StopFake також детально проаналізували сторінки Rozetka в пошуку подібного светра і не виявили жодного товару з написом «Останній українець». Пошук за зображеннями за допомогою різних пошукових систем також не дав жодних результатів. Отже, ймовірно, таке зображення було створене за допомогою графічного редактора і розповсюджувалося з метою підтримки одного з дезінформаційних наративів Кремля.

Схожий наратив про «останнього українця» поширюється в Росії з самого початку повномасштабного вторгнення в Україну. Зокрема, президент РФ Володимир Путін висловлював ідею, що Захід готовий воювати з Росією «руками українців» до «останнього українця». Цим пропагандисти хочуть показати, що Росія веде війну не з Україною, а з Заходом, і тому просування російських військ не є таким стрімким, як повинно було бути. З іншого боку, метою цього наративу є показати, нібито українська влада ставиться до свого народу як до ресурсу, який не цінується і бездумно кидається в «заздалегідь програні атаки».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись