Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Daily Mail нібито пише, що Україна працює над створенням «брудної бомби»

Пропагандисти поширюють інформацію з посиланням на публікацію у британському таблоїді Daily Mail, нібито Україна має компоненти для створення «брудної бомби». Мовляв, Велика Британія почала розглядати Україну як потенційну загрозу для Європи через те, що Київ буцімто «торгує зброєю без розбору кому і куди» і внаслідок чого терористи можуть незаконно транспортувати ядерні матеріали через Європу до Великої Британії.

Ідеться про публікацію Daily Mail під назвою «Радіоактивні речовини можуть бути вивезені контрабандою з України під час безладів, пов'язаних з вторгненням, і в кінцевому підсумку використані в "брудних бомбах" на вулицях Великої Британії, якщо прикордонний контроль не буде посилений в країнах НАТО, попереджає експерт із атомної енергії» від 12 грудня 2023 року. Однак це — маніпуляція. 

На неї звернули увагу фахівці StopFake. Вони зʼясували, що цього разу пропагандисти маніпулюють на основі публікації Рейчел Баньян в Daily Mail, щоб знову зобразити Україну як небезпеку для світу. Фактично у публікації Daily Mail ніде не написано, що українська влада якось незаконно продає терористам компоненти для «брудних бомб». Навпаки, авторка вказує на те, що небезпекою є саме неправомірні російські атаки на українські атомні електростанції.

Доктор Гіассі, науковий співробітник аналітичного центру Спільноти Генрі Джексона, у коментарі для Daily Mail звертає увагу на те, що через захоплення Росією Запорізької АЕС, однієї з найбільших атомних електростанцій у світі, регулярні обстріли та відключення електроенергії стало неможливим безпечне експлуатування цієї станції. За словами експерта, ситуація стає ще небезпечнішою через те, що понад 3000 ядерних паливних елементів, що містять високорадіоактивні речовини і плутоній та зберігаються в металевих контейнерах на Запорізькій АЕС, є вразливими перед атаками з повітря.

Доктор Гіассі в коментарі для Daily Mail зазначив, що повітряні атаки на атомну станцію та завданий ними збиток можуть «сприяти терористам чи маріонетковим групам, які діють в інтересах ворожих держав з метою незаконного здобуття радіоактивних речовин для створення ядерних "брудних бомб"». Експерт вважає, що незахищеність Запорізької АЕС несе «серйозні загрози безпеці України та країн за її межами, включаючи Велику Британію». Він закликає країни посилити контроль на сухопутних і морських кордонах, зокрема збільшити кількість радіаційних детекторів на контрольних пунктах.

Більше того, видання нагадує своїм читачам і про те, що з самого початку повномасштабного вторгнення Росія, не представивши доказів, звинуватила Україну в тому, що Київ, можливо, планує використати у війні «брудну бомбу». З посиланням на опитаних експертів Daily Mail пише, що «брудні бомби» є відносно примітивною та неточною зброєю, яку терористи використовують «скоріше як психологічну зброю» для залякування людей.

Хибні заяви Росії про «українську брудну бомбу» та «українську ядерну провокацію» спростовував не лише урядом України, але й міжнародні організації, включно з ООН. Крім того, Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) після результатів позапланової перевірки, проведеної на запит України в листопаді 2022 року, не виявило жодних ознак неправомірної діяльності на ядерних об'єктах, підконтрольних Україні. Кремлівський агітпроп неодноразово використовував тему «брудних бомб» для дискредитації України перед західними партнерами. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись