Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Український контрнаступ нібито насправді є ІПСО

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах відео, яке буцімто було опубліковане каналом «1+1» і є частиною телемарафону «Єдині новини». У ньому стверджується, що український контрнаступ є успішною інформаційно-психологічною спеціальною операцією проти росіян. Однак це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Відео поширюють виключно російські та проросійські джерела, інформацію з яких вперше опублікували в телеграм-каналі «Шейх Тамир». На офіційних ресурсах «1+1» подібних записів немає. У самому відео виявлено помилки та використано застарілі або російські кадри.

У відео також є помилка. З 00:25 по 00:28 звучить фраза: «росіяни схильні до найпотужнішої психологічної атаки». В російських субтитрах цей текст перекладено як «русские подвержены мощнейшей психологической атаке». Слово «схильні» є неправильним перекладом слова «подвержены». В цьому випадку варто використовувати слова «піддаються» або «зазнають». Крім того, у відео про контрнаступ використано старі кадри або записи з російських джерел. Наприклад, момент із чоловіком у капюшоні є частиною кліпу до пісні російського гурту «Гудзон». Інший епізод з військовою технікою та бійцями ЗСУ є вирізкою з ролика Військового телебачення та Falcon Studio, опублікованого ще у 2015 році.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати Збройні сили Україні. Мовляв, контрнаступ не був успішним. «Детектор медіа» вже спростовував інші російські вигадки на тему контрнаступу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись