Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні нібито продають светри «Останній українець»

Пропагандисти в російських медіа активно поширюють інформацію, нібито в українських магазинах з'явилися новорічні светри з написом «Останній українець». Мовляв, українці «повністю змирилися зі своєю роллю "гарматного м'яса"». Однак це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. За поширюваним зображенням вони зʼясували, що пропагандисти спробували підробити сторінку одного з великих онлайн-магазинів в Україні — Rozetka. Важливо відзначити, що на цьому скриншоті немає будь-якої деталізованої інформації, яка дала б змогу перевірити таке «оголошення»: не вказано ані продавця, ані назву товару, ані його ціну.

Фахівці StopFake також детально проаналізували сторінки Rozetka в пошуку подібного светра і не виявили жодного товару з написом «Останній українець». Пошук за зображеннями за допомогою різних пошукових систем також не дав жодних результатів. Отже, ймовірно, таке зображення було створене за допомогою графічного редактора і розповсюджувалося з метою підтримки одного з дезінформаційних наративів Кремля.

Схожий наратив про «останнього українця» поширюється в Росії з самого початку повномасштабного вторгнення в Україну. Зокрема, президент РФ Володимир Путін висловлював ідею, що Захід готовий воювати з Росією «руками українців» до «останнього українця». Цим пропагандисти хочуть показати, що Росія веде війну не з Україною, а з Заходом, і тому просування російських військ не є таким стрімким, як повинно було бути. З іншого боку, метою цього наративу є показати, нібито українська влада ставиться до свого народу як до ресурсу, який не цінується і бездумно кидається в «заздалегідь програні атаки».

Author: Артур Колдомасов,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join