Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Заступник генсека НАТО Мірчі Джоане заявив, що НАТО не зобов'язане допомагати Україні.

Таку тезу поширюють у російськомовному та грузинськомовному сегментах фейсбуку. Зокрема, допис із таким меседжем з'явився на сторінці «Global Politics». У дописі посилаються на слова заступника генсека НАТО Мірчі Джоане щодо України. Згідно з дописом, Джоане сказав в інтерв'ю "Європейській правді" 27 червня, що завдання НАТО не полягає в тому, щоб допомагати Україні, тому Альянс не зобов'язаний робити цього. Згідно з дописом, Джоане також спростував звинувачення Києва про недостатню допомогу, зазначивши, що Альянс робить усе можливе, щоб запобігти війні з Росією. Однак це — маніпуляція.

Як пишуть фактчекери із Myth Detector, інформація, яку поширює Global Politics, є частково неправдивою. Насправді Мірча Джоане дійсно заявив, що пріоритетом Альянсу є уникнення ескалації з Росією, додавши, що різні форми допомоги Україні залишаються обов’язком НАТО і що цей процес триватиме. Коментуючи критику українського керівництва, Джоане сказав, що на їхньому місці, ймовірно, вчинив би так само. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись