Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росія добровільно вивела війська зі Зміїного, як жест доброї волі.

Російські медіа поширюють повідомлення про те, що Росія добровільно вивела своє військо із українського острову Зміїний. У таких повідомленнях пропагандистські медіа посилаються на заяву російського Міноборони, яке стверджує, що завершило "выполнение задач на острове Змеиный и вывели находившийся там гарнизон". Мовляв, Росія так не перешкоджає гуманітарним коридорам для вивезення українського зерна, щоби Київ "не спекулював на тему продовльчої кризи, яка насувається". Виведення військ називають "жестом доброї волі". Але це, за інформацію української влади, неправда.

Твердження росіян спростував керівник Офісу президента Андрій Єрмак. "Все це — суцільний фейк. По-перше, ЗСУ вибили росіян з острова Зміїний. По-друге, росіяни обстрілюють склади із нашим зерном. Вранці був обстріляний склад у Дніпропетровській області. Росія продовжує провокувати продовольчу кризу і брехати. Вони як і раніше блокують наші порти та знищують зерно", — заявив Єрмак.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись