Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна використовує “загороджувальні загони”, які стріляють у спину солдатам, що здаються в полон та відступають.

Російські пропагандисти поширюють міфи про те, що нібито українські націоналісти стріляють у спину тим українським воїнам, які намагаються здатися в полон. Як приклад наводять історію, яка начебто трапилась поблизу міста Новомихайлівка, що підконтрольне так званій ДНР. Мовляв, понад 30 українських бійців вирішили скласти зброю й коли вони почали наближатися до російських позицій з білими прапорами, український націоналістичний загороджувальний загін відкрив по них вогонь ззаду. Згідно з повідомленнями пропагандистів, 32 українських військових загинули. Але це — неправда.

Як пишуть фактчекери US vs DISINFO, немає жодних доказів того, що ця або будь-яка з подібних історій правдива. На думку фактчекерів, поширення таких історій є спробою психологічного тиску, що виставляє українську владу безжальною до власних військ. Це робиться для того, щоб підірвати моральний дух українців. Такі вигадки пропагандистів є частиноюю більш широкої прокремлівської дезінформаційної кампанії щодо вторгнення Росії в Україну. До речі, так звані загороджувальні загони використовувались радянськими військами як під час громадянської війни в Росії, так і під час Другої світової війни.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись