Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна запустила ракети на торговий центр в Кременчуці, щоби отримати більше зброї та грошей від G7.

Російські медіа стверджують, що Україна сама завдала ракетного удару по ТРЦ “Амстор” у Кременчуці. Мовляв, це зробили для того, щоб президент України Володимир Зеленський, виступаючи на саміті “Великої сімки”, мав можливість розповісти про ще більші звірства Росії й аргументувати, чому саме Україні потрібно значно більше грошей та зброї від західних партнерів. Зокрема, так стверджував російський пропагандист Володимир Соловйов. Однак це — неправда.

Як пишуть фактчекери US vs DISINFO, є численні докази того, що саме російські льотчики вдарили по ТРЦ у місті Кременчук. Командування ВПС України встановило, що ракети Х-22 були запущені з бомбардувальників далекої дальності Ту-22 М3 в небі над Росією. Бомбардувальники вилетіли з аеродрому в Калузькій області і запустили ракети, пролітаючи над Курською областю Росії. Те, що Росія завдала ракетного удару по торговельному центру, у якому були цивільні відвідувачі доводить також і розслідування групи Bellingcat. Також у МВС України повідомили, що вже відомі імена російських пілотів, які завдали удару по торговому центру. Росія намагається будь-яким способом виправдати свою провину за ракетний удар по цивільному об’єкту, в якому перебували мирні громадяни. Версії подій у Кременчуці від медіа та офіційних джерел різняться. Зокрема, у Міноборони Росії визнали нанесення ракетного удару “високоточною зброєю” по місту Кременчук, хоча зазначили, що влучили у військовий об’єкт. За їх заявою, на складі вибухнула західна зброя, що спричинило пожежу в сусідньому торговому центрі, який був закритий. Але і ця версія — неправда, бо біля ТРЦ не було жодного військового об’єкта із західною зброєю. Нагадаємо, раніше російська пропаганда вже маніпулювала цією темою. Зокрема, пропагандисти стверджували, що ТРЦ загорівся внаслідок вибуху на заводі, розташованому поруч; запевняли, що ТРЦ не працював, а в ньому були склади західної зброї, які й були ціллю російських ракет тощо.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись