Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Україна запустила ракети на торговий центр в Кременчуці, щоби отримати більше зброї та грошей від G7.

Російські медіа стверджують, що Україна сама завдала ракетного удару по ТРЦ “Амстор” у Кременчуці. Мовляв, це зробили для того, щоб президент України Володимир Зеленський, виступаючи на саміті “Великої сімки”, мав можливість розповісти про ще більші звірства Росії й аргументувати, чому саме Україні потрібно значно більше грошей та зброї від західних партнерів. Зокрема, так стверджував російський пропагандист Володимир Соловйов. Однак це — неправда.

Як пишуть фактчекери US vs DISINFO, є численні докази того, що саме російські льотчики вдарили по ТРЦ у місті Кременчук. Командування ВПС України встановило, що ракети Х-22 були запущені з бомбардувальників далекої дальності Ту-22 М3 в небі над Росією. Бомбардувальники вилетіли з аеродрому в Калузькій області і запустили ракети, пролітаючи над Курською областю Росії. Те, що Росія завдала ракетного удару по торговельному центру, у якому були цивільні відвідувачі доводить також і розслідування групи Bellingcat. Також у МВС України повідомили, що вже відомі імена російських пілотів, які завдали удару по торговому центру. Росія намагається будь-яким способом виправдати свою провину за ракетний удар по цивільному об’єкту, в якому перебували мирні громадяни. Версії подій у Кременчуці від медіа та офіційних джерел різняться. Зокрема, у Міноборони Росії визнали нанесення ракетного удару “високоточною зброєю” по місту Кременчук, хоча зазначили, що влучили у військовий об’єкт. За їх заявою, на складі вибухнула західна зброя, що спричинило пожежу в сусідньому торговому центрі, який був закритий. Але і ця версія — неправда, бо біля ТРЦ не було жодного військового об’єкта із західною зброєю. Нагадаємо, раніше російська пропаганда вже маніпулювала цією темою. Зокрема, пропагандисти стверджували, що ТРЦ загорівся внаслідок вибуху на заводі, розташованому поруч; запевняли, що ТРЦ не працював, а в ньому були склади західної зброї, які й були ціллю російських ракет тощо.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join