Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Захід «координує» українські удари по російських військових об’єктах

Про таке пишуть російські медіа. Мовляв, якщо Захід допомагає Україні з озброєнням, то може «допомогти» й з ударами по російських аеродромах. Це — маніпуляція.

Україна не брала на себе відповідальність за завдання ударів по російському військовому аеродрому «Енгельс». Сполучені Штати та країни Євросоюзу не є сторонами зіткнень: Росія веде війну виключно проти України.

Як зазначає StopFake, дезінформація про «координацію США ударів України по Росії» почала поширюватися на тлі почастішання атак по російських військових аеродромах. Невстановлені літальні апарати 5 і 6 грудня завдали серію ударів по трьох російських тилових авіабазах: «Дягілєву» в Рязанській області, «Енгельсу» в Саратовській області та аеродрому в Курську. Повторна серія вибухів пролунала на аеродромі «Енгельс» 26 грудня.

Україна відповідальність за атаку на авіабази, з яких Росія бомбардує українські мирні міста, офіційно на себе не взяла. Білий дім і Пентагон заперечують інформацію про причетність США до ударів по російських авіабазах. Представник Пентагону Сабріна Сінгх, коментуючи вибухи на російських військових базах зазначила, що Україна не координує зі США будь-які можливі військові операції проти окупантів.

Російська пропаганда систематично поширює меседжі, що воює в Україні із «колективним Заходом», НАТО, ОБСЄ чи США. У такий спосіб вони намагаються створити ілюзію, що воюють зі значно сильнішим супротивником, ніж українська армія, яку вони висміювали.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись