Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні «каратимуть» тих, хто святкує Новий рік за московським часом

Російські пропагандисти поширили інформацію, що в Україні нібито мають намір «шукати та карати» людей, які святкуватимуть Новий рік за московським часом, тобто на годину раніше. Про це, українців буцімто попереджають місцеві чати.

Мовляв, українців закликають «придивлятися до сусідів і телефонувати в СБУ», якщо хтось «наважиться» відзначити свято за московським часом навіть у будинках «опівночі за московським часом». Нібито таких громадян звинуватять за статтею КК України «Зрада Батьківщини». Це — фейк.

По всій території України в новорічну ніч діятиме комендантська година з 23.00 до 5.00 та заборона на використання піротехнічних засобів. Перебувати на вулиці під час комендантської години заборонено. Тож незрозуміло, як «вираховуватимуть» людей, які нібито збираються зустрічати Новий рік за московським часом. Заява про те, що таких людей каратимуть за «державну зраду», також не відповідає дійсності. 

Журналісти StopFake перевірили інформацію у відкритих джерелах і не виявили жодних повідомлень про «облави» у новорічну ніч. Раніше пропагандисти писали, що в Україні прикрашають ялинки іграшками з нацистською символікою.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись