Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні ялинки прикрашають іграшками з нацистською символікою

Анонімні телеграм-канали, які контролюються Кремлем, поширили низку фотографій ялинкових прикрас зі свастикою та іншою нацистською символікою, запевняючи, що це в Україні. Насправді це не відповідає дійсності.

На вебсайті для розміщення фотографій та відеоматеріалів для обговорення та архівування Flickr яликові іграшки зі свастикою були опубліковані у 2011 році. Пізніше їх поширив сайт Slate.fr. Також про ці іграшки йдеться у науковій статті польською мовою про святкування Різдва під час Другої світової війни.

Ці фотографії зроблені в Музеї хліба та мистецтва (до 2018 року Музей культури хліба) в Ульмі.  Німецькі мистецтвознавці у 2013 році виставили колекцію ялинкових прикрас (400 експонатів) часів Третього рейху, щоб продемонструвати, як фанатики змінювали символи Різдва.

Серед старих фотографій з нацистською символікою пропагандисти опублікували одну свіжу фотографію, на якій є ялинкові іграшки з написами «Слава ЗСУ», «Азов», «Правий сектор». Цю фотографію пропагандисти вкрали з сайту olx.ua, де продають патріотичні новорічні іграшки.

Російська пропаганда регулярно поширює «докази» нібито прихильності України до нацистської ідеології, щоб виправдати необхідність своєї вигаданої «денацифікації» України. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись