Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Збройні сили України навмисно обстріляли центр Херсона

Про це пишуть анонімні телеграм-канали після масованого обстрілу Херсона вранці 24 грудня.

За однією версію пропагандистів, українські військові обстріляли центр Херсона з HIMARS, а за іншою – вдарили по місту з реактивних систем залпового вогню «Град». Проте жодна з цих версій не відповідає дійсності.

Пропагандисти запевняють, що про обстріл із HIMARS свідчать знайдені елементи враження у вигляді шрапнелей і доказують це фотографіями.

Як з’ясували фактчекери Stop Fake, поряд із реальною фотографією з автомобілем пропагандисти опублікували фото з кульками, яке було зроблене у 2016 році в Кувейті.

На ньому справді зображено вольфрамові кульки від реактивної системи залпового вогню M30A1.

Версію пропагандистів про удар з реактивних систем залпового вогню «Град» спростували як заступник очільника Офісу президента України Кирило Тимошенко, так і іноземні експерти.

Пропагандисти поширили «аналіз» фотографій однієї з вирв від «Граду», який нібито доводить, що вогонь вівся з півночі, з підконтрольної ЗСУ території. Мовляв, воронку на фото підчистили, але не прибрали борозни від уламків на асфальті. За ними легко можна встановити звідки прилетів снаряд, а саме — з півночі, звідти, де російських солдатів  немає.

Фотографії, які використовуються пропагандистами, справді було зроблено на місці трагедії, сам аналіз обстрілу було сфальшовано. Про це йдеться у розслідуванні OSINT-аналітика DefMon.

Аналітик доводить, що снаряд було випущено з південного сходу, і найімовірніше російськими військовими.

Його висновки підтверджує журналіст Bild Джуліан Репке, який раніше розслідував подібні випадки обстрілів на Донбасі у 2015 році.

Репке також обчислив напрямок пуску снаряда, що збігається з результатами DefMon – імовірно, снаряд був випущений з лівого берега Дніпра, який наразі під контролем російських військ.

На цей час внаслідок російського обстрілу центру Херсона загинуло 13 осіб, 64 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Це не перший випадок, коли кремлівські пропагандисти намагаються приховати свої обстріли мирного населення та цивільних об’єктів України, назвавши їх «черговою провокацією України», здійсненою з метою дискредитації російських військових. Саме такі фейки пропагандисти поширювали після ракетного удару по вокзалу Краматорська, по Запоріжжю та інших містах України, де загинули десятки мирних людей.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись