Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Одесі українські солдати стають посмертними донорами

Таку інформацію поширили анонімні телеграм-канали, які видають себе за одеські. Вони міксують пости з зізнаннями в любові до Одеси та її історії з відвертими кремлівськими наративами, повідомляє Центр стратегічних комунікацій.

За їхньою інформацією, нібито в Одесі існує бізнес зі збирання біоматеріалу у загиблих українських воїнів, які стають посмертними донорами. Мовляв, залишки тіл спалюють, загиблим надається статус «зниклі безвісти», а біоматеріали двічі на тиждень вивозяться до Львова. Це неправда.

Насправді російська пропаганда останні вісім років постійно просуває меседж, що Україна є «постачальником запчастин для американців та європейців» та перетворилася на центр нелегальної трансплантології та торгівлі органами.

Як пише Харківський антикорупційний центр, насправді існування центрів «чорної трансплантології» в Україні неможливе. «У 2020 році директор Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова Олександр Усенко розповідав, що для операції з трансплантації мають бути залучені не одна-дві особи, а понад 150 професійних і досвідчених лікарів. Крім того, слід обладнати відповідне високотехнологічне забезпечення, умови зберігання і консервації органів, — кажуть у ХАЦ. — Для того, щоб зробити трансплантацію, слід завчасно знати й донора, й пацієнта, зробити купу аналізів, провести складні операції, виконати умови щодо перевезення органів тощо. Зробити це у польових умовах неможливо в принципі».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись