Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Одесі українські солдати стають посмертними донорами

Таку інформацію поширили анонімні телеграм-канали, які видають себе за одеські. Вони міксують пости з зізнаннями в любові до Одеси та її історії з відвертими кремлівськими наративами, повідомляє Центр стратегічних комунікацій.

За їхньою інформацією, нібито в Одесі існує бізнес зі збирання біоматеріалу у загиблих українських воїнів, які стають посмертними донорами. Мовляв, залишки тіл спалюють, загиблим надається статус «зниклі безвісти», а біоматеріали двічі на тиждень вивозяться до Львова. Це неправда.

Насправді російська пропаганда останні вісім років постійно просуває меседж, що Україна є «постачальником запчастин для американців та європейців» та перетворилася на центр нелегальної трансплантології та торгівлі органами.

Як пише Харківський антикорупційний центр, насправді існування центрів «чорної трансплантології» в Україні неможливе. «У 2020 році директор Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова Олександр Усенко розповідав, що для операції з трансплантації мають бути залучені не одна-дві особи, а понад 150 професійних і досвідчених лікарів. Крім того, слід обладнати відповідне високотехнологічне забезпечення, умови зберігання і консервації органів, — кажуть у ХАЦ. — Для того, щоб зробити трансплантацію, слід завчасно знати й донора, й пацієнта, зробити купу аналізів, провести складні операції, виконати умови щодо перевезення органів тощо. Зробити це у польових умовах неможливо в принципі».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join