Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Лікарні Києва зупинили планові ушпиталення через велику кількість поранених з-під Бахмута

Про це написали деякі російські медіа та анонімні телеграм-канали.

Нібито в Києві на невизначений термін зупинили планові ушпиталення, оскільки лікарні переповнені пораненими бійцями з бахмутського напрямку. Про це нібито свідчить репортаж італійської газети Corriere della Sera, в якому сказано, що «лише в один такий госпіталь надходить до 100 тяжко поранених бійців за добу».

Припинення планових ушпиталень у Києві пов’язане зовсім не з «переповненістю лікарень», а з безперервними російськими обстрілами енергосистеми та іншої критичної інфраструктури України, що спричиняє можливі аварійні вимкнення електро-, тепло- та водопостачання.

На початку грудня заступниця міністра охорони здоров’я України Марія Карчевич повідомила, що при тривалому вимкненні електро-, тепло- та водопостачання в Україні МОЗ зупинить планові ушпиталення та операції у лікарнях.

Заява пропагандистів про те, що лікарні Києва переповнені пораненими українськими військовими, доставленими до столиці з бахмутського напрямку, не має жодних свідчень. Автори таких публікацій посилаються на репортаж у газеті Corriere della Sera, який нібито підтверджує цю тезу. Журналісти видання справді пишуть, що лікарня, яку їм вдалося відвідати, переповнена пораненими військовими, проте медустанова, про яку йдеться у репортажі, розташована зовсім не в Києві, а поблизу Бахмута.

«Вчора вдень ми дісталися лікарні Лимана, міста, розташованого приблизно за п’ятдесят кілометрів на схід від Бахмута, де десятки тяжко поранених були стабілізовані лікарями, перш ніж їх терміново скерували до великих медичних закладів Дніпра та Києва. Центр безлюдний, руйнування величезні: можливо, з більше ніж 30 000 жителів на початку тепер залишилося кілька тисяч», – йдеться в матеріалі Corriere della Sera.

Наразі Бахмут у Донецькій області залишається найгарячішою точкою на всій лінії фронту із понад 1300 км активних бойових дій. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що медичні установи на тимчасово окупованій території України перевантажені й не в змозі впоратися з великою кількістю поранених російських окупаційних військ.

Російська пропаганда навмисно поширює дезінформацію про втрати в українській армії, щоб емоційно тиснути на українців та відвертати увагу від втрат у власній армії. Раніше вони розповідали, що українська влада бреше українцям, що в ЗСУ немає втрат, натомість втрати під Бахмутом колосальні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись