Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Якою є російська дезінформація у Телеграмі Східної та Центральної Європи?

Аналітики міжнародного проєкту «Феєрверк брехні» проаналізували близько 18 тисяч облікових записів (включно з каналами та чатами), що мають стосунок до країн Центрально-Східної Європи та виокремили головні тренди російської дезінформації у Телеграмі цього регіону. «Детектор медіа» виділив основні тези з їх дослідження, опублікованого на investigaci.cz.

У телеграм-просторі побільшало каналів польською, чеською, словацькою, болгарською, хорватською, румунською та німецькою мовою з проросійськими наративами. Вони також відрізняються формою подання контенту — частина з них намагається надавати інформацію максимально серйозно, а інша частина подає ці проблеми субʼєктивно або навіть від особи «ясновидців» та «ворожок». Російські пропагандисти добре знають рівень довіри до них серед пересічного населення у регіоні та використовують це для поширення власних наративів.

Зокрема, у подібних каналах можна знайти повторення низки російських наративів щодо війни в Україні: мовляв, це все Захід, від України більше нічого не залишиться, але так їм і треба, бо там нацисти. Але на додачу до цього вони вплітають занепокоєння про внутрішньополітичну ситуацію у країнах регіону. Буцімто, ця війна — не наша справа, ми не хочемо страждати від її наслідків. 

Крім збігів із російськими меседжами, ці канали також грають теоріями змов. Зокрема, у них можна знайти багато матеріалів на тему «плану знищення світу» «світового уряду», в якому пандемія COVID-19 та війна в Україні є лише «етапами». Згідно з конспірологами, Росія і почала війну, щоб боротися з «цим болотом», як іноді називають світові політичні та економічні еліти. 

У такий спосіб російські пропагандисти хочуть дезорієнтувати мешканців Центрально-Східної Європи та перекласти відповідальність за злочини Росії на жертву агресії та тих, хто їй допомагає. Крім того, дестабілізація ситуації в Європі допомагає Росії провадити свою агресію та вибудовувати платформу для її подальшого поширення. «Детектор медіа» раніше досліджував дезінформацію у німецькому Телеграмі та виокремив основні її наративи.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись