Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Гаазі виправдали російську армію

Таку інформацію поширили в російських пропагандистських медіа й у телеграм-каналах, що транслюють проросійську риторику. У повідомленнях ідеться, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі нібито «виправдав» російську армію. Мовляв, суд не знайшов воєнних злочинів, скоєних російськими військовими в Україні. Проте це — не правда.

У повідомленнях пропагандистів також йшлося, що рішення суду видати ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна стосується підозри у скоєнні лише одного воєнного злочину — незаконної депортації дітей з України. Тобто пропагандисти роблять висновок, що депортація дітей — це єдине, у чому взагалі звинувачують Росію. Мовляв, це означає, що більше ні в чому ані Росія, ані її військові не винні.

Насправді як пише StopFake, Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі видав ордер на арешт Володимира Путіна виключно у справі про незаконну депортацію до Росії дітей із тимчасово окупованих територій України. Фактчекери додають, що це поки що не стосується решти ймовірних злочинів, оскільки суд, на думку юриста Дмитра Коваля, обирає лише найпріоритетніші справи.

Поширюючи такі фейки російська пропаганда прагне створити видимість того, що російська армія все робить правильно й не шкодить цивільним в Україні. Це буцімто підтверджує тезу російського агітпропу, що росіяни — несуть мир.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись