Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українська влада закриє для доступ до мощів святих

Таку інформацію поширили російські пропагандистські медіа. Мовляв, оскільки українська влада атеїстична, вона закриє доступ до мощів у Києво-Печерській лаврі з 21 березня. У своїх повідомленнях пропагандисти посилаються на відео голови Синодального інформаційно-просвітницького відділу митрополита Ніжинського та Прилуцького Климента, яке з’явилося в телеграм-каналі УПЦ МП.  Климент заявив, що 20 березня від керівництва Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» на адресу монастиря надійшов лист із повідомленням, що відтепер доступ до Ближніх та Далеких печер музеєм буде припинено через роботу комісії, яка визначатиме рівень безпеки культурних цінностей. Священик назвав такий підхід української влади «атеїстичним». Однак це — маніпуляція.

Насправді йдеться не про закриття доступу до печер назавжди. Йдеться і справді про перевірку печер Києво-Печерської лаври та їхнє тимчасове закриття для парафіян. Такі дії повністю відповідають закону та не є «атеїстичним підходом». 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. За їхньої інформацією, наразі на території заповідника «Києво-Печерська лавра» працює комісія з перевірки наявності, умов зберігання та стану збереження культурних цінностей. Чоловічий монастир міститься на території Національного заповідника на основі договору оренди про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, яке є державною власністю. Строк цього договору спливає 29 березня 2023 року. «Перевірка державної комісії має завершитись 15 травня цього року, і печери Лаври знову будуть відкриті для парафіян», — йдеться у повідомленні фактчекерів.

Проте за допомогою таких фейків російська пропаганда прагне вкотре виставити українську владу непрофесійною. Мовляв, влада порушує закон через свої атеїстичні погляди.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись