Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Війна в Україні — частина плану світових еліт зі знищення людства

Анонімні телеграм-канали, що поширюють проросійську риторику, часто публікують меседжі, що збігаються з позицією конспірологів щодо низки світових подій. Цього разу вони стверджують, що війна в Україні — це початок третьої світової війни у межах плану світових еліт зі знищення людства. Таких повідомлень стало більше після нещодавніх заяв Білла Гейтса щодо пандемії COVID-19.

У цьому разі конспірологи посилаються на теорію «таємного світового уряду», що охоплює бізнесменів та найбагатших людей світу. Вони нібито керують главами держав, щоб поширювати свої ідеї, та іноді вдаються до реалізації «масштабних планів». Ними часто називають пандемії, війни, великі стихійні лиха тощо. 

Зараз фанати теорій змов ставлять пандемію коронавірусу та війну проти України в один ланцюг, називаючи їх етапами «плану знищення людства». Мовляв, планету закрили на рік, нашпигували вакцинами, але цього було мало, тому треба всіх добити війною. Мету таких планів пропагандисти виокремлюють з теорії «золотого мільярда» — буцімто на планеті має залишитися лише один мільярд найвитривалішого населення, що змогло пережити усі ці перипетії.  

У такий спосіб російські пропагандисти знецінюють трагедії цих подій та намагаються перекласти відповідальність з агресора на жертву агресії. Мовляв, ми — лише пішки у цій грі, а війну почали західні еліти. Втім закордонний досвід показує, що таке поглиблення відірваності від реальності може містити небезпеку. Зокрема, у Сполучених Штатах зафіксовано випадки, коли фанати теорій змов намагалися вбити їх фігурантів. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись