Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українці стають на захист Києво-Печерської лаври

Пропагандисти поширюють інформацію, нібито тисячі українців вийшли на протест у захист Києво-Печерської лаври. Мовляв, вони виступають проти утисків православних українців. Автори дописів на цю тему навіть додають «фото» з «протестів». Це — фейк. 

На нього звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що під час пошуку зображень, які додають ніби як доказ «протестів», можна побачити, що насправді вони зроблені 12 березня цього року. Того дня віряни зібралися на Божественну літургію в Києво-Печерській лаврі в день памʼяті Собору всіх преподобних Печерських. Відео з цієї події опублікувала сторінка УПЦ (МП). 

У такий спосіб російські пропагандисти хочуть посилити свою інформаційну кампанію щодо «утисків віросповідання» з боку «київського режиму». Мовляв, нацистський режим утискає людей за віру в Бога. З такою ж метою нещодавно пропагандисти писали й про «почорнілі хрести» на території лаври. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись