Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Біженці з України спалили в Англії готель

Таку інформацію поширюють у прокремлівських пропагандистських медіа й у телеграм-каналах, що транслюють проросійську риторику. У повідомленнях ідеться, що минулого тижня українські біженці нібито спалили історичну будівлю 400-річного готелю в Англії, в місті Мідхерст у західному Сассексі. Мовляв, українці — злочинці, і якби не вони, будівля б уціліла. Це — неправда.

Пожежа на Норт-стріт у Мідхерсті справді сталася 16 березня й охопила не лише готель Angel Inn, про який пишуть пропагандисти. Українські біженці також справді проживали в готелі. За даними місцевої влади, через пожежу з готелю евакуювали 30 осіб, зокрема «кількох» українських біженців. Однак заяви, що пожежу влаштували саме українці — необґрунтовані.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. Вони з’ясували, що місцеві ЗМІ  пишуть, що спершу пожежа почалася рано-вранці в сусідньому будинку на Норт-стріт, а вже потім перекинулася на дах сусіднього готелю Angel Inn. «Але не лише цей факт, а й попередні висновки пожежно-рятувальної служби Західного Сассексу не підтверджують жодної причетності українських біженців до пожежіПредставник пожежної служби у коментарі для BBC заявив : “Попередні розслідування свідчать, що немає жодних підозрілих обставин, пов'язаних із цією пожежею, але наше розслідування триває”», — пишуть фактчекери.

Це вже не перший фейк російської пропаганди про «поганих» українських біженців. Наприклад, пропагандисти вже стверджували, що українці спалили ліс у Німеччині. Поширюючи такі фейки, агітпроп хоче створити для українських біженців образ злочинців, які можуть, наприклад, підпалити дім в якому живуть. Так пропагандисти прагнуть переконати аудиторію, що українців не варто підтримувати. Більше про дезінформацію щодо українських біженців читайте в дослідженні «Детектора медіа».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись