Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Біженці з України спалили в Англії готель

Таку інформацію поширюють у прокремлівських пропагандистських медіа й у телеграм-каналах, що транслюють проросійську риторику. У повідомленнях ідеться, що минулого тижня українські біженці нібито спалили історичну будівлю 400-річного готелю в Англії, в місті Мідхерст у західному Сассексі. Мовляв, українці — злочинці, і якби не вони, будівля б уціліла. Це — неправда.

Пожежа на Норт-стріт у Мідхерсті справді сталася 16 березня й охопила не лише готель Angel Inn, про який пишуть пропагандисти. Українські біженці також справді проживали в готелі. За даними місцевої влади, через пожежу з готелю евакуювали 30 осіб, зокрема «кількох» українських біженців. Однак заяви, що пожежу влаштували саме українці — необґрунтовані.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. Вони з’ясували, що місцеві ЗМІ  пишуть, що спершу пожежа почалася рано-вранці в сусідньому будинку на Норт-стріт, а вже потім перекинулася на дах сусіднього готелю Angel Inn. «Але не лише цей факт, а й попередні висновки пожежно-рятувальної служби Західного Сассексу не підтверджують жодної причетності українських біженців до пожежіПредставник пожежної служби у коментарі для BBC заявив : “Попередні розслідування свідчать, що немає жодних підозрілих обставин, пов'язаних із цією пожежею, але наше розслідування триває”», — пишуть фактчекери.

Це вже не перший фейк російської пропаганди про «поганих» українських біженців. Наприклад, пропагандисти вже стверджували, що українці спалили ліс у Німеччині. Поширюючи такі фейки, агітпроп хоче створити для українських біженців образ злочинців, які можуть, наприклад, підпалити дім в якому живуть. Так пропагандисти прагнуть переконати аудиторію, що українців не варто підтримувати. Більше про дезінформацію щодо українських біженців читайте в дослідженні «Детектора медіа».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join