Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Якою є російська дезінформація у Телеграмі Східної та Центральної Європи?

Аналітики міжнародного проєкту «Феєрверк брехні» проаналізували близько 18 тисяч облікових записів (включно з каналами та чатами), що мають стосунок до країн Центрально-Східної Європи та виокремили головні тренди російської дезінформації у Телеграмі цього регіону. «Детектор медіа» виділив основні тези з їх дослідження, опублікованого на investigaci.cz.

У телеграм-просторі побільшало каналів польською, чеською, словацькою, болгарською, хорватською, румунською та німецькою мовою з проросійськими наративами. Вони також відрізняються формою подання контенту — частина з них намагається надавати інформацію максимально серйозно, а інша частина подає ці проблеми субʼєктивно або навіть від особи «ясновидців» та «ворожок». Російські пропагандисти добре знають рівень довіри до них серед пересічного населення у регіоні та використовують це для поширення власних наративів.

Зокрема, у подібних каналах можна знайти повторення низки російських наративів щодо війни в Україні: мовляв, це все Захід, від України більше нічого не залишиться, але так їм і треба, бо там нацисти. Але на додачу до цього вони вплітають занепокоєння про внутрішньополітичну ситуацію у країнах регіону. Буцімто, ця війна — не наша справа, ми не хочемо страждати від її наслідків. 

Крім збігів із російськими меседжами, ці канали також грають теоріями змов. Зокрема, у них можна знайти багато матеріалів на тему «плану знищення світу» «світового уряду», в якому пандемія COVID-19 та війна в Україні є лише «етапами». Згідно з конспірологами, Росія і почала війну, щоб боротися з «цим болотом», як іноді називають світові політичні та економічні еліти. 

У такий спосіб російські пропагандисти хочуть дезорієнтувати мешканців Центрально-Східної Європи та перекласти відповідальність за злочини Росії на жертву агресії та тих, хто їй допомагає. Крім того, дестабілізація ситуації в Європі допомагає Росії провадити свою агресію та вибудовувати платформу для її подальшого поширення. «Детектор медіа» раніше досліджував дезінформацію у німецькому Телеграмі та виокремив основні її наративи.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join