Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Тактики Як російська пропаганда використовує науку для просування пропаганди

Окрім інших сфер життя, таких як музика, спорт, шоубізнес, кіно та відеоігри, російська пропаганда використовує науку й техніку у власних цілях. Здебільшого це військово-промисловий комплекс, космічна програма та робототехніка. Новітні розробки російської науки подаються як унікальні, такі, що не мають аналогів у світі та забезпечать Росії якісну перевагу на полі бою і в космосі.

Після незаконної анексії Криму та розв'язання Росією війни в Донецькій та Луганській областях у 2014 році, західні держави ввели перші санкції проти країни-агресора. Тоді ж у путінській Росії почалася політика «імпортозаміщення» — розвитку вітчизняного виробника для заміни підсанкційних товарів власними. Путін та його генерали і чиновники придумали концепцію «аналогів немає» і повторюють її як мантру зазвичай щодо зразків озброєнь, яких ще не існує. Це нагадує наратив нацистської пропаганди часів Другої світової війни про «вундерваффе» — «диво-зброю».

Путін лякає світ такими «геніальними винаходами вітчизняного ВПК», як ракетний комплекс «Сармат», система протиповітряної та протиракетної оборони С-500, винищувач Су-57, танк Т-14 «Армата» тощо. Зазвичай «аналоговнєтні» зразки озброєння існують лише в уяві Путіна та його генералів, перебувають на стадії прототипів або ж у реальності мають суттєво гірші тактико-технічні характеристики, ніж заявлені офіційно.

Космічна програма завжди була гордістю СРСР, а згодом і Росії, та використовувалась у цілях пропаганди. Наприклад, елементом пропаганди став політ Юрія Гагаріна в космос у 1961 році. Останні роки програма перебуває у стані занепаду, зокрема через російську агресію в Україні. Росіяни поки що залишаються на Міжнародній космічній станції, проте через війну втрачають інші можливості міжнародного космічного співробітництва, інші країни не хочуть мати справи з агресором. 

Програємо «космічну гонку»? Не біда, зате можна «покреативити» у пропаганді: відправити на Міжнародну космічну станцію прапор повністю контрольованої Росією псевдореспубліки «ЛНР», намалювати на космічній ракеті літеру «Z», першими зняти художній фільм у космосі, обізвати у твітері американського конкурента Ілона Маска і навіть погрожувати знищити Міжнародну космічну станцію

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись