Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що «не варто очікувати чогось значного» від контрнаступу ЗСУ

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Олексій Резніков заявив, нібито чогось значного від контрнаступу ЗСУ «очікувати не варто». Автори дописували, що високопосадовець упевнений в здатності росіян відбити атаку і навіть не зміг відповісти про точну кількість знищеної техніки. Мовляв, щодо техніки він відповів «неоднозначно». Вони посилаються на інтерв'ю виданню «Настоящее время». Це — маніпуляція.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які встановили, що Резніков не робив таких заяв в інтерв’ю виданню «Настоящее время», а лише говорив про те, що цей контрнаступ не буде блискавичною кампанією на кшталт Херсонської та Харківської, і що українські командири поступово виконають свої завдання. Тобто автори спотворили контекст інтерв’ю. Насправді міністр мав на увазі, що з часом усі поставлені завдання будуть виконані, проте не слід очікувати швидких результатів. Щодо знищеної техніки, то Резніков справді не назвав точні цифри, аргументуючи це тим, що наразі неможливо встановити таке число: деяку техніку ремонтують, іншу — списують. На такі підрахунки потрібен час. Однак він не уникнув цього питання й не відповідав «обтічно», щоби нібито приховати факт нищівної поразки.

Поширюючи цю маніпуляцію, пропагандисти прагнуть деморалізувати українців. Нібито й самі  високопосадовці не впевнені в перемозі чи в успішному контрнаступі України. Мовляв, не очікуйте чогось значного, адже росіяни «сильніші». У такий спосіб автори спотворюють реальність та видають бажане за дійсне.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись