Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Зеленський «розчарувався» ходом контрнаступу

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Володимир Зеленський нібито зізнався, що «розчарований» подіями контрнаступу. Мовляв, він визнав провал у війні. Автори посилаються на інтерв’ю Зеленського британській службі «Бі-бі-сі». Це — маніпуляція. 

За кейс взялися фактчекери проєкту StopFake, які з’ясували, що Володимир Зеленський не робив жодних заяв про «провал» контрнаступу Збройних сил України або про своє «розчарування» військовими операціями української армії. Пропагандисти просто спотворили контекст інтерв’ю й вигадали фрази. В інтерв’ю Зеленський, навпаки, висловив оптимізм щодо ефективності української армії проти окупантів і наголосив, що Збройні сили України просуватимуться на полі бою у своєму темпі. Жодної інформації про «розчарування» чи «визнання провалу» в справжньому інтерв'ю нема. 

Поширюючи це повідомлення, пропагандисти мають на меті деморалізувати як цивільних українців, так і військових. Мовляв, верховний головнокомандувач Збройних сил України зневірився в перемозі й нічого не очікує від контрнаступу. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись