Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Тактики Як російська пропаганда використовує шоубізнес, щоб поширювати антиукраїнські наративи

Кремль використовує шоубізнес як інструмент впливу на формування громадської думки й знаряддя для поширення російської пропаганди. Артисти з великою кількістю прихильників публічно висловлюють свою підтримку збройної агресії Росії проти України, а також виступають на пропагандистських заходах як у самій Росії, так і на тимчасово окупованих українських територіях.

Так, рік тому повномасштабне вторгнення Росії в Україну супроводжувалася масовими дописами російського «зіркового десанту». Наприклад, російський співак Ніколай Басков у своєму Instagram  написав, що «операція Росії повністю відповідає міжнародному праву». На його думку, Росія використовує право на самозахист та захист своїх союзників (так званих «ДНР» та «ЛНР»). Позицію Баскова підтримала російська радіо- і телеведуча та акторка Алла Довлатова. Інша ведуча, Тіна Канделакі, дорікнула тим, хто засуджує агресію Росії проти України. Ці люди ретранслювали кремлівські тези для виправдання дій Росії.

Крім того, Міністерство культури спільно з Міністерством оборони Росії нещодавно оголосили про формування агітбригад, які містять російських артистів. Ці бригади створюють зокрема для того, щоб організовувати концерти також «у регіонах» для підняття бойового настрою серед мобілізованих. Подібні агітбригади існували й за часів Радянського Союзу, коли артистів використовували для політичної агітації й пропаганди.

Водночас російські артисти поширюють пропаганду не лише в Росії. Вони також їздять з концертами на тимчасово окуповані території України й виступають на пропагандистських заходах. Ба більше, деякі представники російського шоубізнесу свого часу отримали паспорти так званих «ДНР» та «ЛНР». У такий спосіб вони намагалися легітимізувати ці псевдореспубліки й підтримати позицію Кремля.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись