Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Китайська секта вербує українців, закликаючи ставити в коментарях під публікаціями «Амінь»

Така інформація з’явилася в українському сегменті соцмереж, зокрема у фейсбуці. Автори повідомлень створюють окремі спільноти й через них поширюють пости зі світлинами понівечених українських багатоповерхівок із закликом написати в коментарях «Амінь» та перейти за посиланням. Мовляв, після цього священник помолиться за людей й настане мир, буде перемога України тощо. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту НотаЄнота, посилаючись на  ГО «Інформація в чистому вигляді», які визначили, що ці сторінки курує китайська секта. Водночас адмініструють групи здебільшого в Іспанії. Як розповідають фактчекери, активних коментаторів вербують у китайську секту, яка зараз заборонена на території цієї країни. Йдеться про так звану «Церкву Всемогутнього Бога». 

Якщо перейти за посиланням у дописах із закликом написати «Амінь», то людей перекидає у фейсбук-месенджер. Це чат із користувачем «Церква Всемогутнього Бога», де пропонують взяти участь у «міжнародній онлайн-лекції на тему: Як вибратися з біди та отримати Боже благословення». Також обіцяють, що «це розмова, яка дасть Боже благословення, а священник молитиметься за волю всіх присутніх вірних».

Згодом «Церква Всемогутнього Бога» попросила додати до друзів користувачку «Оксану Оксану», бо «тільки вона може додати у групу», де відбуватиметься проповідь. У такий спосіб і надалі вербують українців до секти. За аналогічною схемою вербують і нових учасників у багатьох країнах, зокрема — іспанськомовних. Якщо у разі України спільноти мімікрують під православних, то в західних країнах — під католиків. 

«Церква Всемогутнього Бога» (або «Східна Блискавка») — це релігійна спільнота, яка виникла в Китаї у 1991 році. Її засновник — Чжао Веншань — утік 2000 року з Китаю до США, де отримав політичний притулок як людина, яку переслідували через релігійні погляди. Основне вчення секти стосується того, що очікуване Друге пришестя Христа вже настало і що Він нині набув вигляду китайки Янь Сянбінь. Ця китайка згідно з наявною у мережі інформацією, виїхала до США спільно з засновником секти та перебуває (чи принаймні на той час перебувала) з ним у стосунках.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись