Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Китайська секта вербує українців, закликаючи ставити в коментарях під публікаціями «Амінь»

Така інформація з’явилася в українському сегменті соцмереж, зокрема у фейсбуці. Автори повідомлень створюють окремі спільноти й через них поширюють пости зі світлинами понівечених українських багатоповерхівок із закликом написати в коментарях «Амінь» та перейти за посиланням. Мовляв, після цього священник помолиться за людей й настане мир, буде перемога України тощо. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту НотаЄнота, посилаючись на  ГО «Інформація в чистому вигляді», які визначили, що ці сторінки курує китайська секта. Водночас адмініструють групи здебільшого в Іспанії. Як розповідають фактчекери, активних коментаторів вербують у китайську секту, яка зараз заборонена на території цієї країни. Йдеться про так звану «Церкву Всемогутнього Бога». 

Якщо перейти за посиланням у дописах із закликом написати «Амінь», то людей перекидає у фейсбук-месенджер. Це чат із користувачем «Церква Всемогутнього Бога», де пропонують взяти участь у «міжнародній онлайн-лекції на тему: Як вибратися з біди та отримати Боже благословення». Також обіцяють, що «це розмова, яка дасть Боже благословення, а священник молитиметься за волю всіх присутніх вірних».

Згодом «Церква Всемогутнього Бога» попросила додати до друзів користувачку «Оксану Оксану», бо «тільки вона може додати у групу», де відбуватиметься проповідь. У такий спосіб і надалі вербують українців до секти. За аналогічною схемою вербують і нових учасників у багатьох країнах, зокрема — іспанськомовних. Якщо у разі України спільноти мімікрують під православних, то в західних країнах — під католиків. 

«Церква Всемогутнього Бога» (або «Східна Блискавка») — це релігійна спільнота, яка виникла в Китаї у 1991 році. Її засновник — Чжао Веншань — утік 2000 року з Китаю до США, де отримав політичний притулок як людина, яку переслідували через релігійні погляди. Основне вчення секти стосується того, що очікуване Друге пришестя Христа вже настало і що Він нині набув вигляду китайки Янь Сянбінь. Ця китайка згідно з наявною у мережі інформацією, виїхала до США спільно з засновником секти та перебуває (чи принаймні на той час перебувала) з ним у стосунках.

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join