Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна «не ініціювала створення міжнародної комісії» для розслідування порушень прав людини в Україні

Така інформація з’явилася в польському сегменті соцмереж, зокрема у твітері. У повідомленнях ідеться, що Україна сама винна у воєнних злочинах, адже не «ініціювала створення міжнародної комісії для розслідування порушень прав людини». Мовляв, у такий спосіб Україна хоче приховати свої злочини й відбілити себе. Однак це — неправда. 

За кейс взялися польські фактчекери проєкту Demagog, які визначили, що фейкова цитата належить Янушу Корвін-Мікке — польському право-радикальному політику, публіцисту. Януш вважає Україну «головним ворогом Польщі». Втім, його цитата неправдива. Як пояснюють фактчекери, Рада ООН з прав людини створила міжнародну комісію, завданням якої було розслідування порушень прав людини та гуманітарного права в Україні. Водночас українське представництво також доклало зусиль для створення міжнародної групи з розслідування воєнних злочинів. До співпраці долучилися шість країн ЄС, а також США. Тож теза про бездіяльність України щодо виявлення воєнних злочинів безпідставна. 

Докази Комісії Ради ООН з прав людини свідчать, що саме росіяни вчинили умисні вбивства цивільних українців на тимчасово окупованих Росією територіях. Крім того, Комісія також виявила численні випадки зґвалтувань, сексуального та гендерно зумовленого насильства, скоєних росіянами. Тобто Україна не намагається приховати так звані «свої воєнні злочини», а навпаки хоче показати справжнього агресора — Росію. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись